Info hobby/belastingdienst

Voor vragen en tips over het verkopen van je zelfgemaakte sieraden kun je hier terecht.
Gebruikersavatar
Healthy
Bead Believer
Berichten:204
Lid geworden op:zo 13 aug 2006 07:27
Contacteer:
Info hobby/belastingdienst

Bericht door Healthy » vr 22 sep 2006 07:38

Naar aanleiding van een ander topic besloot ik even te zoeken naar recent materiaal over dit onderwerp.

Hier is wat ik vond, info van 4 augustus 2006, Door Mr. Dennis J.B. Jongbloed
(Jongbloed Fiscaal Juristen)



http://msn.entopic.com/expertlog/dennis ... ingbetalen" onclick="window.open(this.href);return false;

Als het aan het kabinet ligt, gaan we met z’n allen per week weer wat langer werken. En gaan we het liefst ook nog wat jaartjes langer door. Allemaal aardig natuurlijk, maar werk is natuurlijk niet álles!

Veel mensen houden er dus een hobby op na. De ene hobby is natuurlijk interessanter dan de andere. Sportvliegen en duiken spreekt misschien wel meer aan dan het verzamelen van ansichtkaarten. Maar welke hobby je ook hebt: het is goed om te weten dat er ook hobby’s zijn waar de fiscus met veel interesse naar kijkt.

Waar let de Belastingdienst op?
Inkomsten uit hobby zijn onbelast, maar waar eindigt hobby en begint professionele handel? Om dit te bepalen kijkt de fiscus vooral naar de feiten. Vragen die dan gesteld worden zijn:

1) Is er een (financieel) voordeel met je hobby te verwachten?
2) Is dat voordeel halen een doel voor je?
3) Moet je investeren, reclame maken, etc.?

Als je een echte hobby hebt, zul je op alle vragen 'nee' antwoorden. Dan is de opbrengst onbelast en zijn de kosten niet aftrekbaar. Bij een 'ja' en minimaal één 'nee' moet je een adviseur gaan bellen. De eerste twee vragen geven in de praktijk meestal de doorslag.

Tussen hobby en bedrijf
Veel hobby’s zijn echte hobby’s, niet meer en niet minder. De hobbyisten die bij ons kantoor aanbellen zitten meestal in een schemergebied tussen een onbelaste hobby en een belaste bijverdienste. Een hobby mag best geld opleveren zonder dat je hierover belasting hoeft te betalen.

Maak je verlies met je hobby dan zijn de kosten niet aftrekbaar. Als je echter gaat verdienen met een hobby neem dan contact op met een belastingadviseur. Verkoop je veel via Internet, dan is al snel geen sprake meer van hobby. Let dus goed op, dat doet de Belastingdienst namelijk ook!

Tip
Ben je nog maar net begonnen je hobby te gelde te maken, dan verdien je er misschien nog nauwelijks aan, maar maak je wel kosten. De fiscus accepteert dan de aftrek van verliezen niet. Maar: blijf toch je kosten en de bewijzen (bonnetjes etc.) ervan bijhouden. Als je binnen vijf jaar namelijk wél winst gaat maken, mogen deze kosten alsnog worden afgetrokken! Het eerste jaar waarin het saldo van inkomsten en kosten positief is, mag je dus de oudere kosten van de winst aftrekken.

Hoe aan te geven?
Blijft er onder de streep, dus na aftrek van kosten, een positief saldo over, dan moet je dit aangeven als neveninkomsten, formeel 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Over het positieve saldo wordt dan belasting geheven. De eisen voor de administratie zijn beperkt, overzichten van inkomsten en kosten (met bonnen) zijn voldoende
Laatst gewijzigd door Healthy op vr 22 sep 2006 10:18, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Healthy
Bead Believer
Berichten:204
Lid geworden op:zo 13 aug 2006 07:27
Contacteer:

Bericht door Healthy » vr 22 sep 2006 07:41

De hobby-economie en de wet

Gepubliceerd op donderdag 15 december 2005

http://planet.nl/planet/show/id=101419/ ... /sc=56f67b" onclick="window.open(this.href);return false;

Via deze link kun je ook het onderstaande artikel vinden, in het bericht hierna.


Door José Mast

Inkomsten uit hobby zijn onbelast, maar waar eindigt hobby en begint professionele handel? De Belastingdienst doet niet moeilijk over kleine bedragen, maar serieuze winsten moeten wel worden opgegeven.
De wet kent geen minimumbedragen. De fiscus kijkt vooral naar het doel van de hobbyist.

Factoren waar de belastingdienst naar kijkt, zijn onder andere:
-Is het behalen van voordeel een doel op zich?
-Is er redelijkerwijs voordeel te verwachten?
-Doe je investeringen?
-Adverteer je?
-Zijn de verdiensten in overeenstemming met de tijdsinvestering?

Wie op al deze vragen ‘nee’ antwoordt, hoeft zeker niets op te geven bij de Belastingdienst. Wie op alles ‘ja’ antwoordt zeker wel. Bij een paar keer ‘ja’ en een paar keer ‘nee’ geven de antwoorden op de eerste twee vragen de doorslag. Raadpleeg bij twijfel de Belastingdienst.

Toch ondernemer?
Als de hobby een bron van inkomsten is, kan het voordelen hebben om als ondernemer te worden aangemerkt door de belastingdienst. Je mag dan kosten aftrekken. Wanneer je minimaal 1225 uur per jaar in een onderneming steekt, heb je bovendien recht op zelfstandigenaftrek van maximaal 8386 euro. Het heeft geen zin om bewust de prijzen laag te houden en het verlies af te trekken. De belastingdienst prikt daar doorheen, want een ondernemer die niet uit is op winst, is geen ondernemer. Meer over het ondernemerschap lees je in de zesde en laatste aflevering van deze special: Van hobby naar eigen bedrijf.

'Ik verdien te weinig voor de belasting'
Een veel gehoorde uitspraak onder bijklussende hobbyisten is dat ze onder het belastingvrije bedrag blijven, of iets dergelijks. Zo’n bedrag bestaat niet. Het enige waar weinig-verdieners gebruik van zouden kunnen maken is de (algemene) heffingskorting. Dit is een korting op de te betalen belasting. Voor wie jonger is dan 65 jaar, bedraagt deze 1894 euro (in 2006: 1990 euro). Stel dat je 34,4 procent belasting moet betalen over je inkomsten, dan mag je ongeveer 5500 euro verdienen zonder belastingafdracht.

Maar slechts weinig mensen kunnen echt op die manier gebruik maken van de heffingskorting. Als je namelijk ook een baan hebt of een uitkering krijgt, wordt de algemene heffingskorting al verrekend met je salaris of uitkering. Daar zorgt de werkgever of uitkeringsinstantie voor. En als je geen andere inkomsten hebt, bijvoorbeeld omdat je partner het gezinsinkomen verdient, dan krijg je meestal de heffingskorting uitbetaald door de Belastingdienst.

Als je serieuze inkomsten hebt, zit er dus niets anders op dan ze op te geven als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Vrees de fiscus niet te snel, want wie serieuze inkomsten heeft, ontkomt ook niet aan serieuze kosten. Materialen, gereedschappen, boeken en tijdschriften, lidmaatschap van een vereniging, porti, telefoon- en reiskosten, al met al kost iedere hobby een hoop geld. Bewaar bonnen waarmee je gemaakte kosten kunt aantonen. Ze vormen het bewijs dat aan je hobby kosten verbonden zijn, die het financiële voordeel drukken.

Nog meer regels
Verdienende hobbyisten begeven zich al gauw in het grijze gebied tussen amateurs en professionals. Sommige regels die voor professionals gelden, zijn wel degelijk ook op hen van toepassing. Al zullen controlerende instanties sneller een oogje dichtknijpen. Een paar voorbeelden:

Wie in zijn eigen huis of tuin producten verkoopt, heeft daarvoor geen vergunning nodig. Voor een kraam of uitstaltafel op de openbare weg, is wel een standplaatsvergunning vereist van de eigenaar van de weg, meestal de gemeente of de provincie. Ook voor een reclamebord op de openbare weg is toestemming nodig. De kosten verschillen er gemeente.

Als een klant schade oploopt door gebruik van een product of dienst, kan hij de verkoper aansprakelijk stellen. De meeste mensen hebben wel een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Schade die wordt veroorzaakt tijdens uitoefening van een beroep is hiervan echter uitgesloten. Een hobby is weliswaar geen beroepsuitoefening, maar verzekeraars beoordelen dergelijke situaties niet altijd op dezelfde manier. Raadpleeg bij twijfel de verzekeringmaatschappij. Zorg voor een verzekering die op de situatie is toegespitst.

Andere financiële gevolgen
De mogelijkheden om wat bij te verdienen naast WAO (straks WIA) en WW zijn heel beperkt. Als je wat kunt verdienen heb je immers de uitkering niet nodig, zo is de gedachte. Bovendien moet je als werkloze beschikbaar zijn voor werk en daar ook je pijlen op richten, dus: solliciteren en reïntegreren. Een eigen bedrijf beginnen vanuit de WW is wel een mogelijkheid, die ook steeds meer wordt gestimuleerd. Hierover meer in de zesde en laatste aflevering van deze special: Van hobby naar eigen bedrijf.

Voor de huurtoeslag hebben inkomsten uit hobby pas gevolgen als de Belastingdienst ze als opbrengsten uit overige werkzaamheden beschouwt.

Dit is de vijfde van zes afleveringen uit de special Geld verdienen met je hobby. Meer artikelen uit deze special:



Krap bij kas? Verdien geld aan je hobby
Geld verdienen aan je hobby: Verkopen via internet
Veilig verdienen op internet
Geld verdienen met je hobby: Verkopen in het echte leven
Van hobby naar eigen bedrijf

Laatst gewijzigd door Healthy op vr 22 sep 2006 10:21, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Healthy
Bead Believer
Berichten:204
Lid geworden op:zo 13 aug 2006 07:27
Contacteer:

Bericht door Healthy » vr 22 sep 2006 07:44

Van hobby naar eigen bedrijf

Gepubliceerd op zondag 18 december 2005

Door José Mast

Van je hobby je werk maken is een droom van velen. En sommigen lukt het ook. Maar wat starters vaak vervelend vinden is dat ze zich moeten verdiepen in zaken die helemaal niets met hun hobby te maken hebben, zoals belastingen en wetten. Hier vast een greep uit de regels.
De meeste hobbyisten die ook wat overhouden aan hun liefhebberij, moeten deze kosten bij de Belastingdienst opgeven als opbrengsten uit overige werkzaamheden. In deze categorie vallen bijverdiensten waarover nog geen belasting is ingehouden. De fiscus telt deze bijverdiensten op bij je overige inkomsten en over het totaal moet je dan belasting betalen. Kosten die je hebt gemaakt, mag je over het algemeen aftrekken.

Het ondernemerschap komt pas in zicht als iemand zijn hoofdinkomen verdient met een hobby en zich ook naar de buitenwereld presenteert als zelfstandige. Voordelen van een eigen bedrijf zijn de extra aftrekposten voor ondernemers, zoals zelfstandigenaftrek en investeringsaftrek. Om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek moet een ondernemer minimaal 1225 uur per jaar aan zijn zaak besteden. Bovendien profiteert hij de eerste drie jaar van een startersaftrek en heeft hij ruimere mogelijkheden voor kostenaftrek.

Kostenaftrek
Als je nog maar net begint je hobby te gelde te maken, dan heb je er misschien nog nauwelijks inkomsten uit, maar wel kosten. De fiscus accepteert dan niet de aftrek van die kosten. Blijf toch de kosten en de bewijzen ervan bijhouden. Als je binnen vijf jaar wel winst gaat maken, mogen de kosten alsnog worden afgetrokken!

BTW
Deelnemers aan het economisch verkeer, moeten veelal BTW afdragen over hun producten of diensten. Hiervoor is doorslaggevend of je als zelfstandige werkt. Als je BTW-plichtig bent, moet je klanten BTW in rekening brengen, een BTW-boekhouding voeren, aangifte doen bij de Belastingdienst en BTW afdragen. Als de af te dragen omzetbelasting onder de €1883 per jaar blijft, hoef je de BTW (deels) niet te betalen en kun je eventueel vrijstelling voor de administratieve verplichtingen krijgen.

Voor gebruikte goederen geldt een speciale BTW-regeling, waarbij de handelaar alleen BTW hoeft af te dragen over het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs. Dit heet de margeregeling. Bij handel in nieuwe goederen moet een winkelier zijn klanten 19 procent BTW in rekening brengen over de totale waarde van het product. Dit percentage moet hij afdragen aan de fiscus. De BTW die hij zelf betaalde over de inkoopprijs, mag hij ervan aftrekken.

Een handelaar in gebruikte goederen betaalt echter vrijwel nooit BTW over zijn inkoop, omdat hij meestal koopt van particulieren. De fiscus vraagt niet naar bonnetjes, tenzij een handelaar bij één leverancier voor een hogere waarde dan €227 inkoopt. In dat geval moet hij een inkoopverklaring kunnen laten zien, waaruit blijkt dat hij geen BTW heeft betaald. Voor lagere inkoopprijzen vertrouwt de fiscus op de inkoopadministratie. De Belastingdienst geeft een brochure uit over BTW bij handel in gebruikte goederen.

Ondernemingsplan
Starters doen er goed aan een ondernemingsplan op te stellen. Het is een goede manier om de activiteiten van de onderneming nauwkeurig te omschrijven en af te bakenen en na te denken over het werven van klanten. Als je een lening nodig hebt van een bank, zal die zeker vragen naar een ondernemingsplan.
Het ondernemingsplan wijdt in ieder geval uit over:
-De ondernemer zelf: vaardigheden, diploma's, werkervaring, opleidingen.
-De onderneming: soort bedrijf, vestigingsplaats, product of dienst, klanten, personeel
-Het marketingplan: een beschrijving van de vijf P's: Product, Prijs, Plaats, Promotie, Personeel.
-Het financiële plan: investeringen, verwachte omzet en kosten, winstverwachtingen, financieringsmiddelen.

Sta vooral ook stil bij de concurrentie. Waarom zouden hun klanten in het vervolg bij jou gaan kopen? Of is je product of dienst zo uniek of goedkoop of perfect dat ze graag naar je toekomen? En hoe ga je ze dat eigenlijk duidelijk maken?

Verzekeringen
Een goede aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is geen overbodige luxe. Schade die een ondernemer tijdens zijn beroepsuitoefening veroorzaakt aan een ander, is namelijk niet gedekt door een gewone aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Verder heeft een ondernemer natuurlijk een ziektekostenverzekering nodig. Ondernemers betalen meer voor hun zorgverzekering, omdat ze zelf de inkomensafhankelijke premie moeten afdragen en deze ook niet vergoed krijgen, zoals werknemers. De inkomensafhankelijke premie voor ondernemers is wel lager: 4,4 procent (voor werknemers 6,5 procent). Zelfstandigen die onder de inkomensgrenzen blijven, kunnen voor een zorgtoeslag in aanmerking komen. Voor alleenstaanden ligt die grens op 25 duizend euro en voor stellen op 40.000 euro.

Een zelfstandige zonder baan of uitkering, moet zelf voor een inkomen zorgen in het geval van arbeidsongeschiktheid. U kunt het risico van inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid beperken door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Dit kan bij particuliere verzekeraars en soms ook bij het UWV met een zogenaamde vrijwillige verzekering.

Onderneming starten vanuit WW
In 2006, waarschijnlijk per 1 juli, wordt het eenvoudiger om vanuit de WW een eigen bedrijf te beginnen. Een werkloze krijgt dan zes maanden de tijd om de levensvatbaarheid van het bedrijf te bewijzen. Gedurende die periode mag de startende ondernemer opdrachten verwerven en uitvoeren. De inkomsten worden voor 70 procent verrekend met de uitkering. Mocht het bedrijf uiteindelijk toch mislukken, dan kan opnieuw een beroep worden gedaan op de WW.
Op dit moment hebben werklozen alleen de mogelijkheid zich gedurende drie maanden te oriënteren op het ondernemerschap. In die periode mogen zij geen opdrachten verwerven of uitvoeren.

Gebruikersavatar
Sandra
Eigenaar Kralen.com
Berichten:15556
Lid geworden op:wo 05 feb 2003 13:09
Contacteer:

Bericht door Sandra » vr 22 sep 2006 08:04

Zo dat is nog eens veel informatie! :) Ik heb het verplaatst naar 'sieraden verkopen', want daar past het het beste bij. Ik zal er anders sticky van maken, zodat het eenvoudig te vinden is. Als iemand nog meer tips heeft...posten maar! :)

Gebruikersavatar
sam
Bead Fanatic
Berichten:1925
Lid geworden op:za 24 sep 2005 18:45
Locatie:Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door sam » vr 22 sep 2006 09:09

Misschien ist leuk om deze link er ook aan toe te voegen

http://download.belastingdienst.nl/bela ... 11z7fd.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Dat is een folder van de belastingdienst, over kleine ondernemers, waar we dan onder "zouden kunnen" vallen.

Tis altijd nogal een verhaal, 3 x informeren, en 3x verschillende antwoorden, is geen uitzondering geloof ik!

Maar misschien hebben we er iets aan ?

Gebruikersavatar
Healthy
Bead Believer
Berichten:204
Lid geworden op:zo 13 aug 2006 07:27
Contacteer:

Bericht door Healthy » vr 22 sep 2006 10:29

Tja, maar voordat je weet of je nog als hobby-ist gerekend wordt of als ondernemer aangemerkt wordt, moet je daar dus eerst achter zien te komen.

Toch lijkt het me nu redelijk duidelijk.

Als je reclame maakt, en sieraden maakt met het doel ze te verkopen en daarmee geld te verdienen (dus niet om het maken zelf) dan ben je eigenlijk ondernemer, hoe weinig je ook omzet.

Als je inderdaad weinig omzet kun je in de KOR vallen (kleine ondernemersregeling)

Als je sieraden maakt omdat je dat zo'n leuke hobby vindt, en af en toe verkoop je iets waarmee je dan weer nieuwe kralen koopt voor jezelf, maar je bent niet actief bezig te verkopen of workshops te geven, en de prijs waarvoor je verkoopt levert je niet echt iets op, dan ben je hobby-ist.

In een hobby stéek je geld, een onderneming levert, na investering, geld op (Hoop je, dan! LOL)

Gebruikersavatar
flapflap
Bead Hysteric
Berichten:3231
Lid geworden op:zo 12 feb 2006 01:03
Locatie:Zoetermeer
Contacteer:

Bericht door flapflap » vr 22 sep 2006 23:01

Het is dus altijd een goed idee om je bonnetjes te bewaren en een soort staatje bij te houden van inkomsten en uitgaven.
Dit kan heel simpel zijn, ik heb zelf een klein excel bestandje hiervoor.
Voorlopig doe je er misschien niets mee, maar mochten de zaken er opeeens anders voorstaan dan heb je in elk geval iets om te laten zien aan de Belastigdienst.

Verder veel nuttige informatie, bedankt!

Vooral dat over de heffingskorting was iets dat ik al vermoedde, maar nergens terug kon vinden.
~Audrey~

Gebruikersavatar
Dito
Bead Interested
Berichten:128
Lid geworden op:ma 26 feb 2007 18:59
Locatie:België

Bericht door Dito » ma 26 feb 2007 22:47

Weet iemand hoe dat zit voor België? veel zal het niet verschillen neem ik aan maar het is wel goed om te weten. Momenteel werk ik ook me en excel met een tabblad voor de inkomsten en eentje voor de uitgaven.

Gebruikersavatar
katskralen
Bead Fanatic
Berichten:1939
Lid geworden op:zo 09 feb 2003 17:01
Locatie:Kessel-Lo (Belgie)
Contacteer:

Bericht door katskralen » wo 28 feb 2007 19:19

In België mag je in principe geen handgemaakte sieraden verkopen als hobby.

Johan87
Bead Starter
Berichten:95
Lid geworden op:di 10 okt 2006 15:43
Locatie:Wenen

Bericht door Johan87 » wo 28 feb 2007 19:41

Wat bedoel je daar juist mee?
Mag je als hobbyist helemaal niks verkopen? Ook niet aan familie? Wat wordt er dan eigenlijk onder verkopen verstaan?

Gebruikersavatar
katskralen
Bead Fanatic
Berichten:1939
Lid geworden op:zo 09 feb 2003 17:01
Locatie:Kessel-Lo (Belgie)
Contacteer:

Bericht door katskralen » do 01 mar 2007 19:41

Ik weet ook niet exact hoe het zit hoor, maar sinds ik mijn website heb gaan ze er van uit dat ik regelmatig verkoop (was het maar waar) en dat mag dus niet zonder btw-nummer. Maar aan je familie iets verkopen denk ik dat niet echt kwaad kan. Maar in principe moet je het wel aangeven als extra inkomsten op je personenbelasting.
Ik zal de vraag eens gaan stellen op een juridisch forum. Probleem is dat ze daar meestal met artikelen uit het wetboek antwoorden, waar ik dan weer niks van begrijp :roll:

Gebruikersavatar
flapflap
Bead Hysteric
Berichten:3231
Lid geworden op:zo 12 feb 2006 01:03
Locatie:Zoetermeer
Contacteer:

Bericht door flapflap » vr 02 mar 2007 00:27

Hebben jullie niet zoiets als Kassa?
Dat is een nederlands consumentenprogramma, en die hebben ook een site met een heel handig forum.
Daarop reageren mensen wel met wetteksten, maar die leggen ze dan ook meteen even uit :wink: Handig!
~Audrey~

Gebruikersavatar
Dito
Bead Interested
Berichten:128
Lid geworden op:ma 26 feb 2007 18:59
Locatie:België

Bericht door Dito » wo 07 mar 2007 13:16

ik verkoop ook wel eens maar heb bewust geen site omdat ik geen problemen wil uitlokken. Mensen moeten al moeite doen om mij te kunne vinden dus. Ik versta ook niet goed waarom het niet zou mogen, want via ebay zou het dan wel mogelijk zijn en dat is dan weer belachlijk om daaraan geld uit te geven als het zo ook gaat.
Ik versta ook niet echt waarom het niet zou mogen als hobby, ik haal er toch niet genoeg winst uit om er belastingen mee te betalen, is juist genoeg voor nieuw gerief en af en toe eens een kleinigheidje mee te kopen.


ochja, zou het eigenlijk te doen zijn om hiervoor een btw nummer aan te vragen dan want ik ga er eigenlijk vanuit dat het dan toch veel te serieus word? Een leerkracht van me zei dat hij als zelfstandige niet kon overleven toen hij zijn bedrijfje begon te minderen en hij meer belastingen moest betalen dan hij eruit haalde, kan dat?
Ik heb wel een diploma bedrijfsbeheer dus in principe zou ik het wel kunnen doen maar ja, ik ben maar een studentje eh :?

Ann
Bead Interested
Berichten:121
Lid geworden op:ma 31 jan 2005 19:59
Locatie:middelpunt van Vlaanderen

Bericht door Ann » wo 08 aug 2007 09:53

Wat België betreft: in de belastinggids van "Budget en Recht" staat er een onderdeeltje over "occasionele" inkomsten.

"De opbrengst die u uit het normale beheer van uw privévermogen haalt, is niet belastbaar. Tot uw privévermogen behoren uw roerende en onroerende goederen, alsook uw financiële bezittingen (bankrekening, effectenportefeuille,...) Enkele voorbeelden: winst gemaakt bij de verkoop van een meubel, een schilderij, aandelen, een huis, een werk gemaakt in het kader van uw hobby."
Een beetje verder geven ze raad:
"Als u op een redelijke wijze kunt aantonen dat bepaalde van uw inkomsten geen geregelde of belastbare inkomsten zijn, leg u er dan niet zo maar bij neer als de fiscus ze naar de categorie van de beroepsinkomsten verwijst."

Volgens Unizo kan je wel een bijberoep hebben en toch geen sociale lasten moeten betalen als je maar 1100 euro per jaar verdient. Blijkbaar kan je bij hen een "bewijsje" halen om bij de belastingen te voegen. Ik vraaag me dan wel af of je na een aantal jaar geen"controle" kan krijgen?

Gebruikersavatar
Dito
Bead Interested
Berichten:128
Lid geworden op:ma 26 feb 2007 18:59
Locatie:België

Bericht door Dito » wo 08 aug 2007 12:50

Ann schreef:Wat België...
En tot hoever gaan ze dan inkomsten als occasioneel aanzien?
Als ik 1 sieraad verkoop is dat occasioneel...
Als ik er toevallig eens een tweede verkoop ook...
als ik op mijn website een prijs begin te plakken op alle stukken, is dat dan nog occasioneel als hobby of gaan ze er dan vanuit je té georganiseerd bent en eigenlijk een winkel bent.

Voor mij (en vele allicht) zou het wel handig zijn om prijzen en uitleg te geven op een site, maar ik wil geen echte winkel zijn. Momenteel heb ik ongeveer 200 euro winst per jaar, wat dus echt niets is ^-^
Wat ik vooral wil vermijden is onnodig papierwerk want dan kan ik het beter opgeven, die kleine winst is dat werk weer niet waard he.

Gesloten